FAQ - Vanliga frågor

Mens är mer än bara värk och besvär!
Här ger vi dig svar på några av de vanligaste funderingarna kring mens i allmänhet.

Bildtext: Frågetecken och blixtar

Får alla mensvärk?

Nej, alla får inte mensvärk. Många känner av att de har mens på något sätt och en del känner bara ett litet obehag medan andra får väldigt ont.

När kommer första mensen?

Det är olika från person till person när man får sin första mens - vanligast är att man är mellan 12-14 år men man kan också få det när man är 9 eller 16 år. Om du inte har fått mens när du är 16 år är det bra om du kontaktar elevhälsan eller en ungdomsmottagning för att se så att allt står rätt till. Att få sin första mens kan kännas både spännande, roligt och jobbigt och tungt. Om du har någon du kan prata med om mens så brukar det kännas bra – även om det skulle kännas lite pinsamt i början.

 

Vad är mensvärk/varför gör det ont?

Mensvärk är en smärta som kommer när livmodern drar ihop sig för att stöta ut den slemhinna som byggts upp inne i livmodern inför mensen. Det finns mycket nerver i och runt livmodern som påverkas av detta och därför kan det göra ont, inte bara i magen utan också i ljumskarna, låren, rumpan och ryggen t.ex.

 

Hur vet jag om min mensvärk är "normal"?

Ordet “normal” är knepigt, eftersom människor är så olika - inte minst vad gäller mensen! Men om din mensvärk lindras av att du tar receptfria värktabletter så kan man säga att den är “normal”. Om du däremot inte kan lindra mensvärken på de vanligaste sätten och/eller om du inte klarar av att göra sådant som du vanligtvis klarar av så bör du kontakta vården för att få hjälp med att lindra besvären.
 

Bildtext: Frågetecken och blixtar

Hur känns mensvärk?

Det kan kännas på olika sätt för olika personer. Vissa beskriver mensvärken som huggande, molande, krampande eller som ett illamående. Det kan göra ont antingen bara i magen, kring livmodern eller så kan det kännas från ryggen ner till låren.

Går det att få mensvärk mellan mensen?

Mensvärk får du när du har mens. Mellan mensen får du dock ägglossning och vissa personer har ont även under ägglossningen. Det brukar göra ont i nedre delen av magen och kan kännas ungefär som mensvärk.

Vilket är det bästa mensskyddet?

Det vet bara du själv - olika personer föredrar olika mensskydd. Många använder binda som sitt första mensskydd och byter senare till tampong eller menskopp. En menskopp är det mensskydd som är billigast och har minst påverkan på miljön. Det finns de som tror att tampong eller menskopp tar sönder något inne i slidan och gör att den förändras i utseende. Detta stämmer inte. Om du ska bada under mensen är tampong eller menskopp att föredra eftersom det hindrar blodet från att rinna ut i vattnet.

 

Varför blir vissa ledsna eller arga innan mens?

Mensen påverkar kroppen när den kommer och på olika sätt för olika personer. Vissa får ont, mensvärk, medan andra påverkas i humöret. Man kan t.ex. känna sig ledsen, lättirriterad, trött eller orolig dagarna innan och under mensen. Det beror på att mensen påverkar hormonerna i kroppen som också styr humöret. Att känna sig extra nedstämd i samband med mensen kan vara något som kallas PMS, eller PMDS. Om ens psykiska mående påverkas negativt av mensen finns det hjälp att få.
 

Bildtext: Frågetecken och blixtar

Är okej att sjukanmäla sig på grund av mens?

Ja, du har rätt att stanna hemma från skolan/jobbet om din mens gör det svårt för dig att fungera som vanligt - både om det gäller fysisk smärta och om du mår dåligt psykiskt. Läs mer om vad som gäller vid mens och sjukfrånvaro.

Kan jag vara med på idrotten eller träna när jag har mens?

Ja, det kan vara bra att röra på sig och motionera under mensen. Lätt motion kan lindra mensvärk och förbättra humöret. Men om du har mycket mensvärk eller kraftiga blödningar och känner att du inte orkar eller kan vara med på idrotten eller träningen så kan du såklart hoppa över det.

 

Kan jag ha sex när jag har mens?

Absolut! Mens behöver inte alls vara ett hinder för sex eller onani - vissa känner sig till och med extra kåta under mensen. Mensen ger extra fukt - som ett glidmedel - vilket kan göra sexet extra skönt. Prova t.ex. att ha sex i duschen, eller att lägga ut en handduk i sängen om du är orolig för att fläcka ner lakanen. Använd gärna kondom om du ska ha samlag eftersom infektionsrisken ökar lite under mensen. Vissa får minskad sexlust när de har mens och om det är så för dig så ska du såklart inte pressa dig själv att ha sex.

 

Kan jag bli gravid under mensen?

Det är ovanligt att bli gravid om man har samlag under mensen, framför allt de första dagarna. Men eftersom spermier kan överleva upp till en vecka inne i kroppen och eftersom du kan hinna få ägglossning under de dagarna så kan man inte vara helt säker. Du borde alltså använda skydd om du har samlag under mensen.
 

Bildtext: Frågetecken och blixtar

Är det sant att orgasm hjälper mot mensvärk?

Ja, en orgasm kan lindra din mensvärk. När du får orgasm så släpps olika må-bra-hormoner ut i kroppen som, utöver att få dig att bli gladare och mindre stressad, också lindrar smärta.

Hur långt ska det vara mellan mensen?

En menscykel brukar vara ca 28 dagar - dvs att man får en blödning var fjärde vecka. Men variationer från 21-35 dagar är vanligt. Många har en menscykel som är oregelbunden - alltså att den kommer med olika långt mellanrum olika gånger. Detta är vanligt och inget farligt. Det är extra vanligt att ha oregelbunden mens de första och sista åren av mensen (alltså i puberteten och klimakteriet).

 

Min mens har slutat komma - varför då?

Om mensen plötsligt inte kommer som den brukar kan det bero på olika saker. Det kan vara ett tecken på att du har blivit gravid. För att veta säkert behöver du göra ett graviditetstest. 
Preventivmedel med hormoner kan också göra att din mens uteblir eller kommer mer sällan. 
Mensen kan också sluta komma som ett svar på att kroppen inte mår riktigt bra. Mycket stress, att äta för lite eller hård träning till exempel. Det är ett sätt för kroppen att säga ifrån - att den behöver mer mat eller vila t.ex.

 

Hur vet jag om jag blöder för mycket?

Man blöder olika mycket under mensen, och vissa blöder så mycket att det blir ett problem för dem i vardagen. Några tecken på att du har ovanligt kraftig mens är om:

  • du behöver byta mensskydd mer än varannan timme
  • du behöver använda dubbla mensskydd (tex binda och tampong samtidigt)
  • du behöver gå upp på natten för att byta mensskydd
  • du känner dig ovanligt trött och andfådd under mensen
  • du blöder i mer än åtta dagar i sträck.

Är det så för dig kan du vända dig till din ungdomsmottagning eller vårdcentral för hjälp och råd.

 

Bildtext: Frågetecken och blixtar

Varför har min mens olika färg?

Mensblodets färg varierar under mensen - de första dagarna är den ofta ljusare och de sista dagarna av mensen kan den vara mörkare, brunaktig. Om mensen har en brunaktig färg beror det på att det är mindre blod kvar och att det därför hinner torka lite på vägen ut.

Är mensblod ohygieniskt eller smutsigt?

Nej, det finns ingenting ohygieniskt med mensblod. Det består av blod, slemhinnevävnad och lite flytningar - det är alltså ingenting som är smutsigt eller farligt. Mensblod har dock genom historien, i många delar av världen fått ett orättvist dåligt rykte och pratats om som något skamligt, smutsigt eller äckligt. Detta gör många personer som har mens mår dåligt eller blir dåligt behandlade under mensen och har svårt att prata om den. Det är inte okej! Mens är något naturligt som alla med livmoder har och ingenting man ska behöva skämmas över.

 

Kan jag få problem med mensen om jag är omskuren/könsstympad?

Ja, det kan du. För personer som har blivit ihopsydda vid könsstympningen kan det vara svårt för mensen att rinna ut ordentligt. Då kan den hinna börja stelna inne i slidan vilket kan spänna och göra ont i både magen och underlivet. Om du har sådana problem finns det hjälp att få - gå till ungdomsmottagningen, en kvinnoklinik eller till Amel-mottagningen i Stockholm. Där kan du få hjälp med en operation där man öppnar upp underlivet igen och med samtal om du mår dåligt psykiskt.

 

Jag tycker verkligen inte om min mens, kan jag ta bort den på något sätt?

Vissa preventivmedel kan hindra mensen från att komma - tillfälligt eller helt och hållet. Minipiller och hormonspiral kan få mensen att försvinna helt under tiden man använder det. Hur preventivmedel påverkar en varierar dock från person till person, så man kan inte säkert veta om mensen kommer att försvinna förrän man provat. P-piller kan skjuta upp mensen och göra så att den kommer mer sällan. Prata med en barnmorska på ungdomsmottagningen eller en vårdcentral för att få veta vilka preventivmedel som kan passa för just dig om du vill ha mindre mens.

 

Jag är transkille och ska påbörja könsbekräftande hormonbehandling - vad kommer att hända med min mens?

När du börjar med hormonbehandlingen (testosteron) kommer din mens att sluta komma. Mensen brukar upphöra tidigt i hormonbehandlingen. I vissa fall kan man behöva ta andra mediciner för att få mensen att sluta. Att mensen är borta kan göra att det blir svårare att bli gravid så länge som behandlingen pågår. Det är dock inte omöjligt. Prata med din läkare för att få veta mer.