Hantera hormonerna- 5 tips!

Ibland kan mens och mensvärk göra att du måste sjukanmäla dig eller ställa in roliga aktiviteter men det finns saker som du kan prova själv, för att förebygga och lindra symptomen. 

1. Mensdagbok - hjälp att hålla koll och komma ihåg

Kunskap och koll på din menscykel ger dig ökad kontroll och du får större möjlighet att styra över ditt liv även under de jobbiga perioderna. Det kan minska känslan av att vara begränsad på grund av din mens. Skriv en mensdagbok eller använd en app, något som hjälper dig att göra en liten anteckning varje dag om ditt läge just nu. Exempel: Första mensdagen, mängd, smärta, längden på mensen, ditt humör...

När du har gjort det ett tag, kanske tre eller fyra månader så kommer du ha bättre koll på när mensen kommer och när du börjar må dåligt. Så kan du på ett lättare sätt planera livet och göra en plan som underlättar för dig. Välj bort en del aktiviteter, tillåta dig att vara låg och dra dig undan om du behöver. Försök göra bra saker för dig själv och skaffa dig koll på hur just din menscykel fungerar.

Ensam är inte starkast! För de allra flesta är det bra att låta någon veta om hur man har det. Då blir det lättare för dig att få stöd och bli förstådd.

2. Var snäll mot kroppen

Sköt om dig, se till att du sover ordentligt och äter näringsrik mat som du mår bra av. Planera inför varje mens genom att se till att det finns mensskydd till hands där du behöver det. Hemma, i skolan och på jobbet till exempel. Det är viktigt att du får tillräckligt med nattsöm, om din mens gör att du inte kan sova bör du söka vård. 

3. Avslappning

Ta dig tid för avslappning och ta vilopauser under de jobbiga dagarna. Det kan t.ex.att du gör särskilda avslappningsövningar, tar en snabb tupplur, lugn promenad eller bara pausa från det du gör.

Bildtext: Foto på en tjej som går i en park.

4. Fysisk aktivitet

Även om det kan kännas nästan omöjligt att ta sig upp ur sängen en dålig dag så gör ett försök ändå, det kommer kännas bättre. Fysisk aktivitet minskar stress och balanserar kropp, hormoner och hjärna. Du behöver inte gå till gymmet eller springa en mil, det finns många andra sätt att vara aktiv. Lyssna på din favoritmusik och skaka loss, gå en promenad eller ta cykeln till affären- lite hjälper en lång väg.

Bildtext: Foto på två tjejer som kramar varandra

5. Samtal

Prata med någon som är en bra lyssnare och som du är trygg med, t.ex. en kompis, partner, eller lärare. För de flesta är det bra att låta någon i ens närhet veta om hur man har det. Då blir det lättare för dig att få stöd och att bli förstådd.

Vill du träffa någon utomstående att prata med kan du vända dig till en skolkurator eller vårdcentralen. Det finns också flera bra forum dit du kan vända dig för att hitta personer med liknande erfareneheter. 

Tips till dig som går i skolan!

Om du går i skolan och känner att du börjar hamna efter så berätta för en lärare, kurator eller annan på skolan som du kan lita på. Då kan skolan lättare hjälpa dig att göra en plan så att du inte kommer efter med skolarbetet. Läs mer om dina rättigheter i skolan. 

Om du har testat alla metoder och inget hjälper dig så bör du söka vård!