Mens och sex

Lusten att ha sex kan variera mycket under menscykeln. En del blir mer kåta under ägglossning, andra under blödning. Men bara för att du har mens behöver du inte välja bort sex om du är kåt. 

Sex + mens? Javisst!

Rent fysiologiskt finns inga hinder för att ha sex vid mens utan det är upp till hur du själv känner. 

Om du har problem med kramper, känner dig sorgsen eller deppig innan eller under mens kan sex ibland faktiskt hjälpa då det frigör både endorfiner*, oxytocin* och dopamin* som gör att du kan må lite bättre. Det kan därför vara värt att prova solosex/onani eller sex tillsammans med någon annan. Är det dock så att du absolut inte känner för att ha sex så lyssna till det!

Sexlust

Vissa kan känna sig mer sexuellt upphetsade under mens och det kan ha en bakgrund i förändrade hormonnivåer. Vissa tycker också att vulvan och slidan får en ökad känslighet och blir mer mottagliga för stimulans. För andra kan mens innebära en extra känslighet eller att de känner sig påverkade på ett sätt som gör att det känns obekvämt att ha sex. Andras sexlust påverkas överhuvudtaget inte av mens.

Bildtext: Lila foto på två tjejer som håller om varandra nära.

Sex med partners

Det är viktigt att prata med sina sexpartners om sina känslor innan en har sex. Olika personer har skilda uppfattningar om att ha sex under mens och det är alltid bra att tala om det i förväg. Vissa menstruerare vill t.ex. inte ha sex under mens och vissa sexpartners kan vara lite känsliga för det faktum att det kommer blod. Ibland finns en bristande kunskap om att mens faktiskt är en naturlig sak i en frisk kropp, men mensblod är inte smutsigare eller farligare än någon annan kroppsvätska. Dock kan själva åsynen av blod få vissa människor att reagera starkt då det ofta förknippas med att någon är skadad och kan då väcka rädsla. 

Bildtext: Foto på en person som pussar en tjej på pannan.

Skydda dig alltid! 
Var medveten om att blodet kan innebära att vissa sexuellt överförbara infektionsrisker kan vara högre under mens. Detta gäller i synnerhet blodburna virus som HIV eller hepatit. Säkert sex är därför extra viktigt då. Använd t.ex. kondom, slicklapp eller femidom för att skydda er!

Graviditet 
Om du väljer att ha penis-i-slidasex när du har mens är det mindre sannolikt att du kommer bli gravid, eftersom du troligen befinner dig ett flertal dagar från ägglossning. Det finns dock ett undantag: om du har en kortare menstruationscykel (21 till 24 dagar) och har sex mot slutet av perioden så kan spermierna förbli livskraftiga i slidan i upp till fem dagar - och då är en graviditet möjlig. 

"Det är otroligt viktigt att försöka prata med sina sexpartners om smärtan."

Om sex gör ont

Vissa sjukdomstillstånd som exempelvis endometrios* och kraftig mensvärk kan det göra ont vid penetrerande/omslutande sex. Smärtorna kan upplevas både under sex och efter. Ibland kan det hålla i sig från några timmar till upp till flera dagar efteråt. Smärtan vid sex kan då ha flera olika orsaker t.ex. något som blir retat av stötar eller uttänjningen. Ett annat skäl kan vara torrhet i slidan på grund av medicinering. Glidmedel är en skön sak för de flesta men vid torrhet är det en total nödvändighet.

Om du får ont vid samlag eller andra former av omslutande sex så kan du börja med att prova andra ställningar, testa att inte gå in så långt i slidan och ta det lugnt och se om det fungerar bättre. Du kan också läsa på om vestibulit och vaginism som båda orsakar smärta vid samlag.

Det är otroligt viktigt att försöka prata med sina sexpartners om smärtan. Försök att säga till när det gör ont och föreslå andra sätt att ha sex på. Det finns så otroligt många olika sätt att ha sex på som kan fungera bättre exempelvis: sensuell massage, smeksex, gnuggsex och munsex!

Ordförklaring

*Endorfiner: hormoner som skapar lyckokänslor och bidrar till att bekämpa smärta i kroppen. 

*Oxytocin: ett hormon som också brukar kallas "kärlekshormon" då det påverkar hur vi interagerar med andra på ett positivt sätt.

*Dopamin: ett hormon som förekommer i en rad viktiga system som bland annat reglerar morotik, vakenhet, glädje, entusiasm och motivation.

*Endometrios: en sjukdom där slemhinna från livmodern växer utanför livmodern. Sjukdomen kan ge smärtsamma problem, både under och efter mens.