Dina rättigheter på jobbet

Om du har plågsam mensvärk kan det vara svårt att klara av jobbet, men det finns hjälp att få. Här får du tips på hur du kan göra!

Sjuklön

Om du är för sjuk för att arbeta har du rätt till sjuklön från din arbetsgivare under fjorton dagar (sedan går ansvaret över till Försäkringskassan). Sjuklönen är 80 procent av lönen.

Menstruation är inte en sjukdom men problem vid mens kan ibland göra det svårt att jobba. Om arbetsgivaren vägrar betala sjuklön ska du kontakta facket.

Bildtext: Tjej i ytterkläder som promenerar

Karensdag

Första dagen vid sjukdom kallas karensdag*. Då är grundregeln att ingen sjuklön betalas ut. Men om du behöver vara hemma ofta på grund av din mens kan du ansöka om ett särskilt högriskskydd hos Försäkringskassan. Om du har ett högriskskydd blir det ingen karensdag. Det finns också en regel om att arbetsgivaren ska betala sjuklön första dagen om du har mer än tio karensdagar under ett år.

Ordförklaring

*Karensdag: den första dagen du är hemma från jobbet vid sjukdom blir en karensdag och du får inte betalt för den dagen. Om det skulle vara så att du är sjuk under några dagar och sedan blir sjuk igen inom fem dagar så får du ingen ytterligare karensdag, utan då slopas karensdagen för den nya sjukperioden.